Candát obecný

ROZŠÍŘENÍ A VÝSKYT

Candát je rozšířen ve vodách střední a východní Evropy, západní hranici tvoří povodí Labe, na severu žije ve vodách jižní části Skandinávie a ve Finsku. Nevyskytuje se v západní Evropě, na jihu v Itálii a na Balkáně, s výjimkou řeky Marica. Je však přítomen v v přilehlých částech Asie (Kavkaz). V našich vodách je obecně rozšířeným druhem. Vyskytuje se v tekoucích vodách od parmového pásma směrem dolů, v různých typech stojatých vod a nádrží, v tůních, odstavných ramenech, jezerech, pískovištích a údolních nádržích. Patří k hospodářsky významným a velmi ceněným druhům.

 

POPIS

V České republice je candát největší rybou pocházející z čeledi okounovitých. Jeho protáhlé, vřetenovité zavalité tělo pokrývají drsné šupiny. Má klínovitou hlavu, sklovité a velké oči a jeho koncová ústa jsou ozubená. Na konci dolní čelisti má dva velké ostré zuby – tzv. psí zuby. Horní čelist zasahuje až za zadní okraj jeho oka. Skřelová přední kost je v horní části krytá šupinami nebo holá. Na hřbetě má 2 ploutve. Postranní čára, obsahující 82-99 šupin, přechází až na ocasní ploutev. První hřbetní ploutev obsahuje 12-15 tvrdých paprsků, v´2. Hřbetní ploutev má 1-3 tvrdé paprsky a 19-23 měkkých, řitní ploutev má 1-3 tvrdých paprsků a 9-12 měkkých. Žeberních tyčinek má 11-16. Nejběžnější zbarvení jeho těla je šedozelené, na bocích je vidět 8-12 černohnědých pruhů přecházejících volně ve skvrny. Candátí břicho je bílé.

V období tření mají samci tmavých nádech zbarvení. Břicho je až šedočerné.

 

BIOLOGIE

Candát obecný je poměrně náročný na čistou vodu, vyhovují mu rozsáhlejší vodní plochy s písčito-hlinitým dnem. Žije v menších hejnech. Je typickým dravcem a na dravý způsob výživy přechází již po dosažení velikosti 30-50 cm. Zasídluje otevřené vody dále od břehu. V našich vodách je středněvěkou rybou, dožívá se 10-15 let roků. Jeho růst je ovlivněn řadou činitelů. V prvním roce dosahuje 10-20cm, v druhém 15-30cm, ve třetím 25-35  cm, ve čtvrtém 30-45 cm, v pátém 35-52 cm, v šestém 40-55 cm a v sedmém roce 45-65 cm. Pohlavně dospívají samci ve stáří 2-4 roků a samice ve stáří 3-5 roků. Tření candáta obecného probíhá od dubna až do června v závislosti na teplotě vody, optimum je 8-14 °C. Jikry ukládá na kořínky trav a křovin. Samci připravují pro tření hnízda o průměru 40-90 cm. Hnízda jsou plochy, které samec napřed očistí a samice tam potom vytře jikry. Samec toto hnízdo s jikrami hlídá a ploutvemi odvívá sedimentující kal. Velká samice může mít až milión jiker o velikosti do 1,5 mm. Vývoj oplozených jiker trvá při teplotě 8-12 °C v rozmezí 15 až 35 dnů. Vylíhnutý plůdek přechází velmi brzy na dravý způsob výživy.

 

VÝZNAM

Candát obecný patří mezi naše nejcennější a hospodářsky velmi významné druhy. Je typickým dravcem a proto má významné uplatnění v biologickém boji a využívání přemnožených, méněcenných či nelovených druhů ryb. Jeho maso patří k nejkvalitnějším a nejchutnějším.

 

LOV

Nejčastěji se loví na položenou, kdy za nástrahu slouží mrtvá rybka. Nejvíce záběrů bývá ve večerních hodinách.