Jeseter sibiřský

Jeseter sibiřský patří do čeledi Jeseterovití (Acipenseridae), anglicky Siberian sturgeon.

 

PŮVOD

Pochází z řek Ob a Lena, ze Sibiře v Rusku. Navíc se ještě vyskytuje jeden jeho samostatný poddruh v Bajkalském jezeře a jeho největších přítocích. V ostatních částech světa je uměle vysazován a chován v nádržích především pro kaviár. Jeseter sibiřský se dožívá až 65 let, v zajetí je to o něco méně, a to do 30 let.

 

VÝŽIVA

Převážně se živí bezobratlými živočichy žijící na dně vod. Jsou to například larvy hmyzu, drobné rybky, korýši. V dospělosti požírá i větší ryby.

Pohlaví se u jesetera na první pohled pozná velice obtížně. Samci pohlavně dospívají v 9-15 letech a samice v 16-20 letech.

 

VÝSKYT JESETERA

Bohužel tento druh jesetera v současné době žije více v evropských chovech než v sibiřských řekách. A to jak již bylo řečeno hlavně kvůli kaviáru.